Wie zijn wij

Wie zijn wij

 

Barbara van Sambeek

Logeerhuis de Vrouwenmantel bestaat al sinds 2006. Barbara van Sambeek, ondergetekende, is de oprichterster van dit logeerhuis.

“Het begon met de vraag van een paar ouders van de aanleunklas voor kinderen met ZML indicatie op basisschool Tiliander. Ik startte met 1 kind in mijn eigen huis. Op dit moment is het logeerhuis gegroeid naar 2 volle  groepen voor een heel weekend. Daarnaast zijn er activiteiten op zaterdagen en woensdagen. Het logeerhuis is gelegen op 1 prachtige locatie midden in de natuur op landgoed Blijendijk in Vught.

Ik ben opgeleid als basisschool-leerkracht en heb veel ervaring opgedaan met deze specifieke doelgroep. Ik laat mij inspireren door de antroposofie, de bio-dynamische voeding en de muziek. In die zin neemt de natuur, activiteiten in de natuur en creatieve vorming een wezenlijke plaats in binnen het logeerhuis. Dat is onze basis binnen mijn logeerhuis, waar verschillende kinderen elkaar tegenkomen en leren van de ruimte, de rust en elkaar.

Naast mijn hoofdactiviteit van het verder ontwikkelen van mijn logeerhuis geef ik fietslessen aan kinderen of jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Ik heb verder een vierjarige opleiding gedaan tot massagetherapie in Amsterdam. In mijn praktijk help ik mensen in deze hoedanigheid. Ook jongeren binnen het logeerhuis kan ik op deze manier desgewenst ondersteunen.”

Voor meer informatie kunt u kijken op LinkedIn.

Tobias Smit

Tobias heeft zijn pedagogische kwaliteiten ontdekt tijdens zijn opleiding PABO en tijdens het begeleiden van kinderen bij stichting Autstede. Sinds 2013 versterkt hij het team van Logeerhuis de Vrouwenmantel. Tobias is zeer muzikaal onderlegd en maakt met veel plezier muziek met de kinderen.

“Ik vind het prettig om de basis te bieden die ieder mens nodig heeft om zich op zijn of haar gemak te voelen. Het geeft mij een voldaan gevoel als iemand zich vertrouwd voelt en daardoor de ruimte neemt om aan zichzelf te werken op allerlei manieren (sociaal, mentaal, fysiek, creativiteit).

En de eerste keer op Bleijendijk zal ik nooit vergeten; de enorme rust die de plek uitstraalt door de omarming van de natuur. Ik herinner me zowel de mooie momenten, als de lastige momenten: met de groep zo krachtig zingen dat je kippenvel krijgt, verrassende grapjes, ruimte voelen om je ziel bloot te leggen. Wat voor mij vooraan staat is de herinnering van de ontmoeting met elk kind, en de groei die ze doormaken, zowel in als buiten het logeerhuis”.

Marieke Blokland

Marieke werkt 2 jaar als begeleidster bij het logeerhuis. Naast haar opleidingen heeft zij gewerkt als activiteitenbegeleidster, woonbegeleidster voor volwassenen en jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking. Sinds 2006 werkt zij als gezinsbegeleidster bij gezinnen met kinderen die extra begeleiding nodig hebben en was zij 6 jaar werkzaam bij een medisch kindercentrum in de dag begeleiding en ook in de weekendbegeleiding . Sinds 2013 heeft Marieke binnen een biologische tuinderij een groep opgezet voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

“In het logeerhuis komen al mijn passies samen, het werken met bijzondere jongeren, muziek maken en samen leven in de natuur. Het is de mooiste werkplek die je kunt bedenken.  Met hen, Barbara en Tobias de weekenden samen te leven is elke maand weer een feestje. We gaan met respect met elkaar om en laten ieder in zijn of haar waarde. Ieder wordt gezien en aangesproken op zijn of haar talenten. Ieder heeft een gelijkwaardige plek in de groep. Ook vind ik het heerlijk om veel buiten te zijn, vuurtje te stoken, muziek te maken, biologische maaltijden te koken, de jaarfeesten te vieren. Barbara heeft een prachtige bedding neergezet waar we nu met z’n drieën op door kunnen bouwen.

Anne van Hoorn

Anne heeft zich met haar liefde en geduld in begin 2017 aan het bovenstaande team toegevoegd. “Al voelt het eigenlijk alsof ik hier al veel langer rond loop. Eigenlijk al door de ontmoeting met Barbara in de herfst voorafgaande aan mijn komst leken dingen gewoon maar te kloppen. De liefde voor de natuur met al z’n seizoenen, de oprechte zorg en liefde naar de kinderen toe en vergeet het heerlijke biologische eten niet! Maar ook het lef om situaties aan te gaan die misschien niet even makkelijk zijn, maar die wel de mooiste en oprechte groei teweeg kunnen brengen.”
Anne heeft zich tijdens haar Sociaal Pedagogische opleiding in Eindhoven en later Utrecht verdiept in de zorg voor mensen waarvan de ontwikkeling anders loopt dan ‘gemiddeld’. Dit omdat de zorg daarvoor met nog meer aandacht moet worden afgesteld, dat maakt het lastiger maar daarbij ook gelijk wel bijzonder. Later heeft zij in Zeist nog een opleiding in de Antroposofie gevolgd. “Ik kom van origine niet uit het vrijeschool onderwijs, maar toen ik er mee te maken kreeg merkte ik dat de manier van naar mensen kijken heel erg in de buurt kwam van hoe ik het zie.
Ik kijk graag naar iemands kracht, het hele plaatje van een mens. Iemands gedrag in interessant, maar de beweegreden of de hulpvraag er achter vind ik het meest boeiende, hoewel dit natuurlijk niet altijd direct duidelijk wordt. Maar door oprecht aandacht te geven en de tijd te nemen zoals wij in logeerweekenden mogen doen komen de mooiste dingen naar boven.”

Astrid Struycken

Na haar opleiding als docente handvaardigheid en textiele werkvormen is Astrid al snel overgestapt naar de wat jongere kinderen. Zij merkte dat het haar meer inspiratie gaf om met kinderen om te gaan die net wat meer zorg nodig hadden. Zo heeft zij een tijd bij een peuterspeelzaal gewerkt , maar ook nog als activiteitenbegeleidster in de ouderenzorg. Totdat zij met de antroposofie in aanraking kwam. In de antroposofie mochten de kinderen echt zijn wie ze wilden worden, daarnaast inspireerden de mooie verhalen, de natuurlijke materialen, het pure eten, het vele buiten zijn, het vieren van de jaarfeesten. Alles inspireerde haar zo enorm dat zij besloot om zelf een kinderdagverblijf aan huis op te richten, maar dan wel op de antroposofische manier. Daarvoor heeft zij eerst nog een antroposofische aanvullende opleiding gevolgd en toen vonden als vanzelf vele kinderen de weg naar haar kleine dagverblijfje. Na al die jaren alleen gewerkt te hebben begon zij echter wel de collega’s en gezamenlijke inspiratie te missen. Juist op dat moment kwam zij ‘de Vrouwenmantel ‘ tegen. Het eerste bezoekje aan een logeerweekend was de klik er meteen; hier kwam alles samen; de jongeren die volledig mochten zijn wie zij waren, de creativiteit, de rust, het vele buiten zijn, de huiselijkheid, de verbondenheid met elkaar, gewoon samen een fijne tijd beleven in het ritme van het jaar. Sindsdien organiseert Astrid samen met Barbara de “creatieve zaterdagen” en daarnaast is zij vaak op zaterdag te vinden in Hilvarenbeek tijdens de logeerweekenden.
Want samen met haar collega’s een fijn weekend organiseren voor deze prachtige jongeren is elke keer weer genieten!